Inkluzivni dizajn, kao poseban pristup, uzima u obzir potrebe svih potencijalnih korisnika. On se može primjenjivati u različitim oblastima, od arhitekture i urbanizma, preko tehnologije i dizajna proizvoda, pa sve do usluga i komunikacije. Ovakav vid dizajna predstavlja važan korak ka stvaranju društva u kojem su svi ljudi ravnopravni i imaju jednake mogućnosti. 

Primjena inkluzivnog dizajna se ovaj put ogleda i u implementaciji 3D štampanih maketa na popularnim turističkim lokacijama, koje pružaju impresivnije i interaktivnije iskustvo, omogućavajući posjetiocima  da istražuju okruženje na inovativan i nesvakidašnji način. Pored toga, 3D štampane makete se mogu koristiti i za stvaranje taktilnog iskustva, kojim se postiže cjelokupan doživljaj sadržaja. 

Radeći na projektu “Turistička ponuda Crne Gore kroz 3D štampu”, 3D Platforma je prirodne ljepote, spomenike kulture i ostale turističke znamenitosti Crne Gore učinila dostupnijim osobama sa oštećenjem vida. Ovaj projekat je sprovodila NVO “Ekvivalent”, a finansiran je od strane Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore. 

Tehnologija 3D štampe nam je omogućila da kreiramo veoma detaljne modele od biorazgradivog materijala koji precizno prikazuju strukture iz stvarnog života. 

Za veoma kratak period uspjeli smo napraviti dvadeset 3D štampanih maketa:

Podgorica:

1. Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, koji se ističe svojom monumentalnošću, arhitekturom i umjetničkom vrijednošću. Izgradnja hrama počela je 1993. godine i trajala je 20 godina.

3d stampana maketa hram u podgorici

2. Kuslevova kuća u Podgorici, koja se smatra jednom od najljepših kuća u gradu i okuplja umjetnike iz Crne Gore i svijeta.

3d stampana maketa kuslevova kuca u podgorici

3. Dvorac Petrovića u Podgorici, koji je nekada bio zimski dvorac kralja Nikole I Petrovića, a sada je dio centra savremene umjetnosti.

3d stampana maketa dvorac petrovica u podgorici

4. Osmanagića džamija u Podgorici, koju je krajem 18. vijeka podigao hadži Mehmed-paša Osmanagić.

3d stampana maketa dzamija osmanagica u podgorici

Budva:

5. Crkva Svetog Ivana u Budvi, koja je jedna od najstarijih crkava na primorju i posvećena je Svetom Ivanu Krstitelju.

3d stampana maketa crkva sv ivana u budvi

6. Crkva Svete Trojice u Budvi, koja je građena po ugledu na crkvu Sv. Uspenja Bogorodice manastira Podostrog.

3d stampana maketa crkva sv trojice u budvi

Kotor:

8. Crkva Svetog Nikole u Kotoru, koja je sagrađena u vizantijskom stilu i ima veliki značaj za pomorce i putnike.

3d stampana maketa crkva sv nikole u kotoru

9. Crkva Svetog Luke u Kotoru, jedna je od najstarijih sačuvanih sakralnih građevina Kotora izgrađenih u romaničkom stilu. Takođe, jedna je od rijetkih građevina koja nije pretrpjela značajna oštećenja prilikom zemljotresa u Kotoru 1979. godine.

3d stampana maketa crkva sv luke u kotoru

10. Gospa od Škrpjela, koja je napravljena krajem 15. vijeka, kada su prema legendi braća Mortešić pronašli sliku Gospe na hridi u Risanskom zalivu. Gospa od Škrpjela je hram koji je sagrađen oko te hridi.

3d stampana maketa gospa od skrpjela u kotoru

Bar:

11. Dvorac kralja Nikole u Baru, koji je izgrađen 1885. godine i sastoji se od velikog dvorca, malog dvorca, kapele, stražarnice i zimske bašte.

3d stampana maketa dvorac kralja nikole u baru

12. Hram Svetog Jovana Vladimira u Baru je jedan od rijetkih savremenih hramova na ovim prostorima u kojoj je živopis urađen “al fresco” tehnikom.

3d stampana maketa hram u baru

Cetinje:

13. Biljarda na Cetinju, koja je osnovana 1951. godine i bila je bivša rezidencija crnogorskog vladara Petra II Petrovića Njegoša.

3d stampana maketa biljarda na cetinju

14. Muzej kralja Nikole na Cetinju, koji sadrži arheološku, etnografsku i umjetničku zbirku, kao i zbirke odlikovanja, oružja, plaketa i pečata.

3d stampana maketa muzej kralja nikole na cetinju

15. Zgrada Vladinog doma na Cetinju, koja je bila najveći objekat i prva zgrada rađena od armiranog betona u Crnoj Gori, izgrađena u neobaroknom stilu od stranih majstora.

3d stampana maketa vladin dom na cetinju

16. Cetinjski manastir, u kome se nalazi ruka Svetog Jovana Krstitelja, čestica Časnog krsta, mošti Svetog Petra Cetinjskog i knjiga “Oktoih” štampana 1494. godine.

3d stampana maketa cetinjski manastir

Kolašin:

17. Manastir Morača u Kolašinu, smješten na obali rijeke Morače, sa predivnim pogledom na kanjon rijeke Morače, po kome je i dobio naziv.

3d stampana maketa manastir moraca u kolasinu

Berane:

18. Manastir Đurđevi Stupovi u Beranama, izgrađen 1213. godine, koji je u periodu od 18. do 20. vijeka pretrpio čak 5 slučajeva razbojništva.

3d stampana maketa manastir djurdjevi stupovi u beranama

Pljevlja:

19. Husein-pašina džamija u Pljevljima, izgrađena je 1562. godine i predstavlja remek-djelo istočnjačkog građevinarstva i jedan od najljepših spomenika orijentalno-sakralne arhitekture na Balkanu.

3d stampana maketa husein pasina dzamija u pljevljima

Žabljak:

20. Crno jezero na Žabljaku, najveće ledničko jezero u Crnoj Gori sa površinom od 0.515 km2. Pripada Nacionalnom parku Durmitor i pod zaštitom je UNESCO-a.

3d stampana maketa crno jezero na zabljaku

Koristeći različite tehnike, potrudili smo se da turističke atrakcije budu vjerodostojno predstavljene. Ponosni smo što smo bili dio ovako važnog projekta i radujemo se što ćemo nastaviti da pomjeramo granice tehnologije 3D štampanja u budućnosti.

Hvala Vam što čitate naš blog. Nadamo se da ste pronašli korisne informacije i inspiraciju. Kontaktirajte nas ukoliko i Vi želite da svoju viziju pretvorite u stvarnost. Od replike do originalnog dizajna, potrudićemo se da oživimo Vaše ideje.