Makete su oduvijek bile prisutne u arhitektonskoj praksi, kao jedan od najvjernijih načina prikazivanja projektovanih sadržaja.

Prije razvoja kompjuterskih programa, arhitekte su pravile makete od lako pristupačnih materijala poput drveta, kartona, stiropora. S vremenom i s razvojem tehnologije, ovu tradiciju su postepeno zamijenile 3d vizuelizacije.

Iako današnji kompjuterski programi omogućavaju veoma realističan prikaz ideje, u smislu forme, materijala i ambijenta, u svijetu ozbiljnog bavljenja arhitekturom, makete i dalje zauzimaju bitno mjesto u procesu stvaranja.

Odlična prezentacija za klijente

Zahvaljujući 3D tehnologijama, moguće je ostati vjeran maketama, jer one zapravo jesu najbolji vid sagledavanja prostora. Maketa dizajnu daje opipljivost. Detaljan model vašeg finalnog projekta može biti neprocjenjivo vrijedan vid komunikacije između vas i vaših kolega, kao i klijenata. Kako prilikom razvoja koncepta, tako i tokom prezentacije pred investitotrom, maketa omogućava realno sagledavanje volumetrije i otvara nove mogućnosti u procesu promišljanja objekta.

3D štampana maketa na jednostavan način prikazuje nešto što bi na tehničkim crtežima i skicama izgledalo mnogo komplikovanije, a na renderima nedovoljno istaknuto. Ukoliko odlučite da maketu štampate iz više segmenata, dobijate model koji možete modifikovati po vašoj želji, dodavati ili oduzimati elemente, ukloniti krov kako bi se vidjela unutrašnjost objekta… Mogućnosti su razne.

Uštedite vrijeme

Usluga 3D štampanih maketa vam ne štedi samo vrijeme utrošeno za izradu makete, nego i ono potrebno za pripremu modela. Dovoljno je da nam se javite sa zahtjevom i pošaljete model koji imate u formatu koji dogovorimo. Od tog trenutka, sve je u našim rukama, a vi možete nastaviti sa razradom projekta u kancelariji.

3D štampa je posebno korisna kada je vaš dizajn nešto komplikovaniji i sastoji se od zakrivljenih elemenata, komplikovanih fasada ili sitnih detalja koje bi bilo teško napraviti ručno. Zahvaljujući preciznosti 3D štampe i mnogobrojnim mogućnostima koje naši printeri na 3D Platformi nude, sve ove stvari je moguće napraviti uz zagarantovano odlične rezultate.

Još jedan veoma bitan time-saver: nakon što se primijene osnovna pravila dizajna u 3D štampi, možemo koristiti vaše već postojeće 3D modele kreirane u programima kao što je SketchUp. Nema potrebe da se fajl za štampu priprema iznova. Takođe, fleksibilnost rada na 3D štampaču omogućava da je sve naknadne izmjene na modelu moguće unijeti brzo i lako.

Raznovrsni i kvalitetni materijali

3D štampane makete ne moraju biti sterilno bijele i jednobojne, niti moraju djelovati kao da su svi njihovi segmenti izrađeni od istog materijala. Filament koji se koristi prilikom štampe dolazi u najrazličitijim bojama. Ono što je posebna zanimljivost jeste to da je moguće nabaviti filament koji oponaša materijale poput keramike, kamena, drveta itd. Na ovaj način možete izabrati filament koji najviše odgovara materijalizaciji vašeg objekta.

Vrsta filamenta koju koristimo nije samo veoma izdržljiva, što omogućava da vaša maketa godinama ostane jednakog kvaliteta kao na dan kada je odštampana, već je i potpuno biorazgradiva. Zahvaljujući tome, maketa koja više nije potrebna neće predstavljati otpad, kao što bi najvjerovatnije bio slučaj sa onom napravljenom od prave plastike ili stiropora, već se može vrlo lako reciklirati.

Ono što karakteriše 3D štampu jeste kombinacija preciznosti virtuelnog 3D modelovanja i opipljivost fizičkog objekta, uz uštedu na vremenu. Kod nas u 3D Platformi štampaju se modeli vrhunskog kvaliteta. Tim profesionalaca koji rukuje profesionalnim mašinama je garancija da će vaše makete biti precizne i bez premca, bez obzira na kompleksnost ili minijaturnost pojedinih detalja.

Ukoliko trenutno razrađujete novi projekat ili želite da napravite maketu objekta koji prezentujete investitoru, sve što treba da uradite je da nam pošaljete 3D model, a mi ćemo se potruditi da vaša maketa bude vjeran prikaz ideje koju ste zamislili.