Brza izrada prototipa, poznatija pod nazivom “3D rapid prototyping”, odnosi se na proces promjene dizajna svakom sljedećom iteracijom, što uključuje unošenje malih promjena pri svakom koraku u cilju poboljšanja dizajna, a zatim i brzu proizvodnju fizičkih prototipa. Na ovaj način je moguće unijeti neograničen broj izmjena u dizajn prije svake sledeće štampe.

Većina tradicionalnih tehnika izrade prototipa, poput injekcionog presovanja, zahtijevaju nedjelje ili čak mjesece za proizvodnju svake iteracije. Suvišno je i spomenuti dodatne troškove poput pravljenja novih alatki, kalupa, podešavanja mašina itd.

Zahvaljujući tehnologiji digitalne izrade, sada možemo relativno brzo napraviti prototip koristeći različite materijale, kao što su PLA, PETG ili ABS, koji je otporan i na udarce. Tu su i izdržljivi najlon, polikarbonati i slično.

Bitno je napomenuti da se 3D štampanje smatra metodom “aditivne proizvodnje”, što znači da se željeni oblik formira “dodavanjem” materijala, što je suprotno tradicionalnim metodama. Na ovaj način ne dolazi do gubitka materijala prilikom proizvodnje. U procesu 3D štampe koristi se termoplastični filament koji se topi i istiskuje sloj po sloj. Preciznost koja se na ovaj način postiže može iznositi od 0.05mm do 1mm ili više.

Izrada prototipa je jedan od najčešćih načina upotrebe 3D štampe, upravo zbog ušteđenog vremena, ali i fleksibilnsoti pri izboru materijala. Ukratko, 3D štampa omogućava proizvodnju predmeta solidnih performansi po niskoj ceni.

Zanimljivo je da je ovu metodu moguće primjenjivati u dizajnu nakita, za izradu maketa u arhitekturi, pravljenje mehaničkih djelova u inženjerstvu, ali i raznih rekvizita i funkcionalnih proizvoda.

Za više informacija nas možete kontaktirati, a mi ćemo vam dati sve smjernice potrebne za izradu vašeg prototipa.

Slide Kontakt